Duitsland 2 en Polen, eerste verslag
Door: Cor van Leeuwen
Blijf op de hoogte en volg Cor
12 Mei 2010 | Polen, Warschau
Hierbij het 2e verslag. Deze zal niet zo lang worden, want ik zit bij mensen thuis, bij wie ik momenteel onderdak heb, 20 km voorbij Pilsa in Polen. Ik ben er namelijk vandaag uitgeregend en geonweerd. Deze mensen boden mij een overnachting met ontbijt aan, toen ik bij hen aanbelde vanwege het weer. Ik had het slechter kunnen treffen. Een eigen kamer met douche. Ik heb zojuist mijn was gedaan en alles hangt te drogen.
Wat foto's betreft, die hebben jullie nog te goed. Die 2 van de vorige keer waren tests, maar toen was mijn tijd opeens op en er stond iemand te wachten om mijn plaats in te nemen.
De computer waar ik nu aan zit heeft een ontzette trage internetverbinding. Ik houd het daarom bij een kort verslag, zonder foto's.
Waar waren we gebleven. Ik had na 4 dagen de Harz bereikt. Ik hoor het jullie al zeggen: We hebben de Harz gemist in je verslag. Klopt. Die heb ik ook gemist. Die 4e dag was namelijk zo slecht dat ik nauwelijks kon zien waar ik was. Ik volgde de route en daar bleef het bij. Het zicht was misschien 500 meter en dan heb je geen mooie vergezichten. Ik voelde alleen aan mijn benen dat ik deze omgeving had bereikt en zag het op de kaart.
Zoals gezegd heb ik op de vrije fietsdag daarna de stoomtreinen bekeken. Daar ga ik jullie ook nog wat van laten zien bij een volgende gelegenheid.
De dag erop, zaterdag, 8 mei, ben ik met goed weer vertrokken. Het bijzondere was: Er stond geen wind. Dat voelde vreemd aan, een dag zonder tegenwind.
Bij Quendinburg heb ik een museumspoorlijn bezocht. Er stond een stoomlok klaar die 20 minuten later vertrok.
Bij dezelfde stad ben ik van de R1 afgeweken en heb (inderdaad Robert) de route van de HBKH in tegenovergestelde richting gevolgd. Het punt was alleen dat ik daarmee de regelmatige overnachtingadressen achter mij liet. Om 14.00 uur had ik er 110 km op zitten en toen moest ik kiezen uit een camping die daar lag of nog 90 km doorfietsen voor de volgende. Ik koos voor de volgende camping, want het reed lekker.
Voor deze keuze zal ik overigens wel vaken komen te staan. Dan hangt het van de omstandigheden af wat ik doe.
Bij een supermarkt vlakbij Belzig, waar ik de R1 weer oppikte, kocht ik mijn avondeten en ontbijt. Zoals vaker had ik daar aanspraak, nu van een vrouw van ongeveer 35 jaar. Ze was erg belangstellend en toen ze vroeg waar ik heen ging en de landen achtereenvolgens opnoemde, riep ze spontaan dat ik daar veel te oud voor ben. Ze schrok er zelf van en ik heb zelden iemand in zo'n tempo rood zien worden. Ik heb haar gezegd dat dat misschien ook anderen denken, maar dat zij de eerste is die dat tegen mij zegt. Was toch wel grappig.
Toen ik die camping zag ben ik meteen doorgefietst toen ik er een blik op wierp. Dat was niets. De volgende camping was Camping Himmelreich, vlakbij Potzdam. Een fantastische camping, bestuurd door "Die Mama". Binnen een minuut werd mij al een biertje aangeboden. De volgende morgen kwam ik nauwelijk weg vanwege de belangstelling. Het werd dan ook pas 11.00 uur toen ik richting Berlijn vertrok.
Die zaterdag overigens, was tot dan de lichtste dag die ik had, ondanks de 220 km. De afstand zegt niet altijd alles van de zwaarte van een tocht.
In Berlijn was het even slikken. Half Berlijn liep, wandelde, sjokte, liep hard, liet zijn hond en/of kinderen uit, fietste, skate en 's-middags kwamen daar ook nog de barbequers bij die op weg waren naar de gunstige plek. Het was mooi weer en het was het feest van Europa. Er was heel veel toerisme met braderie en kermisachtige activiteiten. Het trok mij daarom niet om de stad zelf in te gaan en het bleef bij een bezoek aan de Brandenburger Tor (foto de volgende keer) en de Muur.
Ik ben meteen doorgegaan naar de eerste camping voorbij het centrum en ontmoette daar twee Berlijners die een rondje rond Berlijn aan het kanoen waren. Elke dag een bepaalde route van ca. 40 km en overnachten op een camping. De totale tocht duurde een week. Heel leuke gasten, samen gegeten en koffie gedronken.
Afgelopen maandag, 10 mei, was het weer als vanouds: tegenwind. Ik volgde de R1 route tot aan de Poolse grens. Het waren opvallend goede wegen en fietspaden. Heel prettig gefietst.
's-Middags bereikte ik Polen via een plaats die ik vergeten ben op te schrijven. Het was daar enorm druk met vooral vrachtverkeer. Ik volgde in grote lijnen de R1 route, die ook door Polen loopt, naar de eerste camping, waar ik 1 van de 3 gasten was.
Dinsdag had ik weer zo'n dilemma: een rit die dag van 85 km of ruim 220 km. Ik had Polen al ervaren als heel zwaar vanwege de beklimmingen, dus het werden er 85. En nog was het een zware dag.
Ik overnachtte op een camping met een Nederlandse eigenaar en waar ik de eerste klant was van dit seizoen. We hebben gezellig gepraat bij de koffie.
Vandaag begon de tocht met vrij goed weer. Het heuvelachtige landschap liet ik achter me en ik kon eindelijk wat regelmatig door blijven fietsen zonder elke keer weer aan een nieuwe beklimming te moeten beginnen. Tot de middag liep het goed, toen begon het te onweren. Gelukkig een stuk achter mij. Maar: De rest staat aan het begin van dit verslag.
Vandaag ontmoette ik ook nog de 76 jarige Jozef Kaczmarczyk toen ik aan het pickniquen was. In 15 minuten tijd zijn we vrienden geworden. Hij fietst namelijk ook (dit jaar al 3000 km) en vroeger door Europa. Ik kreeg van hem als herinnering een literblik perziken.
Waar ik afgelopen dagen ook aan heb gedacht was aan alle reacties voordat ik vertrok. Ik had iedereen ingelicht dat ik een paar maanden weg zou zijn. Je kan dat beter gewoon zeggen, vond ik, voordat er allerlei misverstanden gaan ontstaan. Maar wat een reacties kreeg ik terug, in de vorm van telefoontjes, kaartjes persoonlijke wensen, emails, zowel op mijn werk als bij mij thuis. Geweldig. Ik ben er nog van onder de indruk.
Ik realiseer me dat ik het vooral heb over het fietsen zelf. Ik zie ook nog wat hoor! Voor het eerst in mijn leven heb ik in het wild kraanvogels gezien. Ik zag afgelopen dagen legio ooievaars op nesten, in het veld, overvliegend. De veldleeuwerik blijft maar zingen, ook op dagen dat je van de weg spoelt van de regen. Heel veel herten, een vos met zijn buit. Ik word bijna tureluurs van de koekoeken die ik constant hoor. Fantastisch!!
Ook zag ik gebouwen in voormalig Oostduitsland die ik niet kon plaatsen. Midden in weilanden stonden een soort flatgebouwen. Ze blijken van de Russen te zijn geweest toen die hier nog kwamen.
Ik stop er nu mee. Ik wil de mensen niet te lang ophouden.
Het valt overigens niet mee in Polen om internet te vinden. Maar als ik wat vind lezen jullie weer wat van me.
Met vriendelijke groet,
Cor.
12 Mei 2010 - 20:20
Cor Spruijt:
Hee Cor.. top dat het allemaal zo lekker gaat.. en ach een beetje tegenwind wat kan jou dat schelen... Ben deze week even bij de giro wezen kijken en ik zag dat er iemand illegaal had meegefietst.. dacht heel even dat jij het was.. suc6 wacht nu alweer met spanning op het volgende bericht !!! -
12 Mei 2010 - 20:33
Marja Varekamp:
Ha Cor!
Leuk om weer even wat van je te horen. Wat een kilometers heb je al achter de rug. Jammer dat het weer je niet mee zit, het had nogal wat energie gescheeld als die wind net andersom stond, zeg! Hier is het ook prut met het weer, het lijkt wel herfst.
In ieder geval weer veel sterkte en veel plezier. Hartelijke groet, Marja Varekamp -
13 Mei 2010 - 06:01
Gerard H.:
Ha Cor,
Het leest heel bekend over de beschikbaarheid (of juist niet) van internet. Kirsten en ik hebben dat destijds tijdens onze reis ook ervaren. Maar als de kans zich voordoet dan gelijk maar benutten zou ik zeggen. Al is het maar om ons als thuisblijvers op de hoogte te houden van je avonturen. We houden natuurlijk je SPOT in de gaten maar dat is alleen maar route en geen verhaal. Uiteraard blijven wij nieuwsgierig. Temeer omdat het hier om het maar eens plat te zeggen "stervenskoud" is. Regelmatig moeten wij daarom toch wel aan jou denken. Geen pretje om in dergelijke omstandigheden te fietsen en te kamperen. Maar aan de andere kant horen dergelijke temperaturen natuurlijk wel bij een Noordkaap expeditie. Wie weet kan je hier of daar wat 2e-hands sledehonden op de kop tikken :-).
Leuke ontmoetingen lees ik. Geniet er van. Jammer dat Berlijn zo druk was. Aan de andere kant weet ik ook dat als je zolang de rust van het platteland gewend bent, zo'n grote drukke stad aanvoelt als een kleine ramp. Wij krijgen dan inderdaad maar één gedachte: zo snel mogelijk maken dat je weg komt.
Je gaat trouwens wel als een speer volgens mij. Dagafstanden van 200 km met een dergelijke bepakking zijn echt prestaties! Gelukkig neem je ook even de tijd om je andere hobby (spoor) te combineren.
Ik had gisteren toevallig ook een gesprek met een Pool. Hij kwam bij ons een muurtje stuken....:-) Je hoeft er dus niet zover voor te fietsen.
Ben benieuwd naar je nieuwe avonturen en hoop net als vele anderen dat je eindelijk wat beter weer krijgt. Maar jou kennende laat je je daardoor niet uit het veld slaan.
Het ga je goed en tot een volgend verslag. -
13 Mei 2010 - 14:20
Fred:
Hoi Cor
Ik volg je elke dag en kan soms precies zien waar je je tentje neer zet. Ik ben blij dat het voorspoedig gaat. Hoeveel km heb je al op de teller staan?
Succes!
13 Mei 2010 - 19:50
Jepe:
Hoj Cor,
goed om te lezen dat je lekker doorbikkelt en dat je ook bij mensen thuis terecht kunt!
Als ik nog een tioje mag geven: als je geen onderdak kunt vinden, gewoon bij de lokale VVV of bij de politie aankloppen en om hulp vragen. Mijn ervaring in Polen en Litouwen was dat er dan heel vaak wel een veldje is waar je mag kamperen en als het weer iets te bar is dan wordt je als individuele fietser wel in huis getrokken.
Bovendien zijn er vaak wat achterhaalde oude campings die niet meer voor westerlingen worden gebruikt maar nog wel als camping fungeren voor bv scholieren en kampen.
SucceS! -
14 Mei 2010 - 00:03
Robert L:
Dat het daar slecht weer kan listen we al :-). Wij zijn nu in de USA, voorbereiding RM 1200 ha ha -
14 Mei 2010 - 16:59
Axel:
Hoi Cor,
naast je verhaal over het fietsen is het ook te lezen over de contacten die je zo onderweg opduikt.
Westlandse groeten. -
14 Mei 2010 - 18:41
Jan Jacob:
Hé Cor,
Volgens mij ga je als een raket en ben je binnen de 88 dagen binnen. Leuk al die mensen te ontmoeten. Is 't weer al wat beter? Hier vriest het 's nachts nog soms. Maar ik denk dat je wel wat gewend bent zo langs die Woudseweg elke morgen.
En als je toevallig een boek gaat schrijven over je tocht, teken ik alvast in...
Cor, hou je taai. Je bent er echt niet te oud voor. Of je zag er nog zo jong uit....
Leuk om die GPS-spots te volgen; wel even spannend als je wat langer op één plek blijft "hangen".
Groetjes, Jan Jacob -
15 Mei 2010 - 20:43
Annie:
Zo....wat een weer in Polen en ik hoorde dat het nog onbestendig blijft. Maar je red het ondanks alles! Geweldig!
Ik kijk uit naar hetvolgend verslag. -
16 Mei 2010 - 17:31
Fiona:
Hoi Cor,
Ik heb net de spot bekeken en volgens mij ga je als een speer en ben je al bijna in Litouwen.... Hoop dat het weer nu beter is. Veel succes in ieder geval en ben benieuwd naar je volgende reisverslag!
Groetjes, Fiona -
17 Mei 2010 - 10:14
Leendert:
Beste Cor,
Zonder twijfel ben ik jaloers. Met heel veel plezier lees ik je gedetailleerde verslaglegging!
Succes en ik blijf lezen.