De tocht gaat bijna beginnen !
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Cor
28 April 2010 | Nederland, De Lier
De site geeft aan dat het nog 5 dagen is voordat ik vertrek. De hoogste tijd dus om iets van mij te laten horen.
Sinds het een beetje bekend wordt wat ik van plan ben, krijg ik veel reacties. Er wordt mij veel succes toegewenst, vragen gesteld hoe ik dit avontuur aanpak, vragen gesteld over het waarom ik dit ga doen, vragen gesteld van logistieke aard, vragen gesteld wat mijn vrouw Lies hier van vindt. Inmiddels weet ik van veel mensen dat zij ook graag iets dergelijks hadden willen doen. Van anderen dat zij of hun familie regelmatig op vakantie gaan naar een plek waar ik langs kom. Weer van anderen dat zij ook op de Noordkaap zijn geweest en dat het toen mistig was. Maar er blijken ook mensen te zijn die ooit die kant op zijn gefietst en hun verhalen graag als tips aan mij kwijt wilden. Ook ben ik afgelopen tijd in ruime en voldoende mate op de hoogte gesteld van alles wat mij allemaal onderweg kan overkomen. Kortom, Ik heb voldoende stof om over na te denken.
Maar laat ik bij het begin beginnen. Dat is wat ik na de proefrit aan voorbereidingen heb gedaan.
De proefrit leverde belangrijke informatie op. Het belangrijkste was dat ik na afloop er zeker van ben dat de uitvoering van de komende tocht normaal gesproken haalbaar is. Ik heb 2 weken lang ervaren wat het is om met de fiets en tent op stap te zijn. Ik had de lat vrij hoog gelegd en dat was goed bevallen. Na deze rit heb ik definitief besloten dat de heenreis via de Baltische Staten zal gaan.
Ik heb ook ervaren dat het handig is om te weten waar een camping is te vinden. Er ging relatief veel tijd zitten in het zoeken naar de camping, terwijl ik wist dat hij ergens in de buurt moest zijn. Niet zelden bleek een camping ver buiten het dorp te liggen, zo ver dat de dorpsbewoners het zelf niet wisten.
Kortom, deze ervaring heeft mij ertoe gebracht om langs de route die ik ongeveer ga fietsen zoveel mogelijk campings op te zoeken en deze alvast in mijn GPS als waypoint op te nemen. Toen ik daar mee bezig was heb ik hetzelfde gedaan met de hostels. Al zoekende op internet en in reisgidsen kwam ik leuke locaties tegen, die ik eigenlijk ook wel zou willen zien als ik in de buurt ben. Met dezelfde moeite werden deze plaatsen ook als waypoint in de GPS geplaatst. Op deze wijze heb ik afgelopen winter veel avonden doorgebracht. Momenteel staan er vele honderden punten in de GPS. Wat doe ik als de GPS het niet meer doet onderweg? Gewoon, overstappen op de papieren versie van de voorbereidingen en net als vorig jaar vragen waar de camping ligt en fietsen met een wegenkaart op het stuur. Volgens mij wisten we een jaar of 5 geleden niet beter.
Verder heeft de proefrit de wetenschap opgeleverd dat ik 10% meer kilometers maak dan ik eerder had voorzien. Dat komt voornamelijk door een extra rondje door het dorp als ik op zoek ben naar een bakker of supermarkt en omdat de overnachtingsplaats zelden direct naast de route ligt. Ook koos ik soms voor andere (mooiere) wegen dan ik eerder had bedacht. Niet altijd was dat de kortste route. Dit zal tijdens de komende tocht niet anders zijn en daarom denk ik dat de totale afstand wat ik vanaf volgende week ga fietsen ongeveer 10.000 km is.
Dit waren de voorbereidingen. Het was al bekend wat ik mee ga nemen en wat niet. Dus daar hoef ik niet meer over na te denken. Er gaan alleen spullen in de tassen die ik in 1 week tijd nodig heb. De rest blijft thuis. Een uitzondering is een wat warmer fietsjack en winterhandschoenen. Deze heb ik speciaal voor het hoge noorden bij mij, maar nu ik de weersverwachting op langere termijn zie, heb ik deze volgende week waarschijnlijk ook nodig. Ook de inhoud van het EHBO-tasje zal ik niet elke week nodig hebben; maar deze pak ik toch in. Evenals een aluminium reddingsdeken, waarvan ik mij al jaren afvraag waarom ik die altijd bij mij heb.
Om op de vragen over het thuisfront terug te komen. Ik verkeer in de fantastische situatie dat Lies dit avontuur van harte ondersteunt. Ik moet dit natuurlijk niet elk jaar gaan doen, maar zij vindt het dit jaar in ieder geval prima. Ook Remco, Annemarie en John staan achter het plan. Zij zijn met z’n vieren ook degenen op wie ik kan terugvallen als ik iets nodig heb aan informatie of andere zaken.
Onderweg ben ik te volgen via een satellietverbinding. Dat stelt de familie gerust.
Het apparaat zendt elke 10 minuten een signaal uit als ik hem heb geactiveerd. Soms lukt het hem niet om de satelliet te bereiken, bijvoorbeeld als ik net onder een viaduct fiets, in een bos of als er een gebouw tussen staat of ikzelf. Maar dat maakt niet uit, want het is toch te zien welke kant ik op ga, ook als de helft van de signalen maar aan zouden komen.
Hieronder staat de link waarop je mij via die verbinding kan volgen.
(link verwijderd)
Je kan zelf kiezen hoe je het beeld wilt hebben: Een kaart of Google Earth. Als je voor het laatste kiest zie je de omgeving waar ik ben.
Linksonderaan kan je zien dat er meerdere pagina's zijn. De recentste staat voorop. Wil je zien waar ik de dag ervoor was, moet je bladeren. De gegevens blijven 7 dagen beschikbaar.
Nu staat er niet veel op. Ik leg het apparaat wel even in de tuin; dan zie je waar we wonen.
Zo, dit zijn de eerste berichten. Als het lukt wil ik jullie regelmatig van nieuwe informatie voorzien over mijn reis. De frequentie hiervan hangt een beetje af van de beschikbaarheid van internet onderweg en of ik iets te melden heb.
Tot de volgende keer!
Cor.
28 April 2010 - 17:40
Job Coppoolse:
Cor, ik wens je een goede reis, en dat je er maar flink van mag genieten! -
28 April 2010 - 18:06
Thea H:
Ha die cor,
Zelfs eerder een reaktie dan Gerard, dat zal hij niet leuk vinden! Maar ja dat krijg je als Gerard aan het fietsen is en ik hier met mijn duim omhoog zit!
Cor, ik ga je zeker volgen en je avontuur zal vaak ter tafel komen in huize Hazebroek.
Was het maar maandag........ en het gaat je zeker lukken!
Groet Thea -
28 April 2010 - 18:22
Wil En Kees.:
Hoi Cor.
Een heerlijke duidelijke uiteenzetting van de plannen voor de komende tijd. Ik wens je een heel goede reis toe. En Wil zal jouw zien naderen en zet de koffie reeds klaar. Groetjes Kees.Daaag. -
28 April 2010 - 19:19
Robert L:
Heel veel suc6, je gaat een prachtige tocht maken. -
28 April 2010 - 21:24
Cor Spruijt:
Hoi Cor... 10.000 dat is niet mis.. wens je suc6.. natuurlijk gaat het lukken... en uiteraard hoop ik dat je ook deze keer de deken niet nodig zult hebben
groetjes Cor -
29 April 2010 - 11:27
Marja Varekamp:
De laatste voorbereidingen nog even treffen en dan kan de megareis beginnen! Erg leuk dat je ons wilt laten meegenieten. Het is al uitgebreid onderwerp van gesprek geweest op onze verjaardagen! Heel, heel veel plezier!
Groet, Marja en de rest van de familie -
29 April 2010 - 16:47
Gerard H.:
Ha Cor,
Thea was me al voor met een reactie. Moet kunnen. Woensdagavond is mijn fietsavond; vandaar.
Ik ga je maandag een stukje wegfietsen zodat ik iedereen kan laten weten dat je ook echt weg bent haha.
Ik heb in het clubblad van mei van onze fietsclub ook nog aandacht aan jou besteed in een column. Het gaat over dromen. Afijn lees 'm maar even. En oh ja....ik wens je heel veel plezier en een behouden reis met heel veel mooie (fiets-)avonturen.
I have a dream
Wielrenners kennen hun klassiekers. Op inmiddels uitgesleten wegen wordt elk jaar weer gekoerst door renners, die ervan dromen in de voetsporen te kunnen treden van hun illustere voorgangers. Grote namen maar ook eendaags vliegen sieren de uitslagenlijsten. Voor ons al gewone stervelingen op fietswielen rest de toerversies van de klassieker. Voor één dag de held in een eigen wielerepos. Je moet wat te dromen hebben tenslotte. Maar hoeveel mensen gaan er echt voor hun droom?
Zo rond de tijd dat u dit leest is mijn fietsvriend Cor op zijn Vittorio in zijn eentje op weg naar de Noordkaap. Een lang gekoesterde droom wordt werkelijkheid. Over drie maanden en zo’n 10.000 km moet hij weer terug zijn. “Tien voor zes kom ik thuis, net voor het avondeten” vertelde Cor mij een paar weken terug. Ik geloof hem.
Via Duitsland, Polen, de Baltische staten en Finland tikt hij de Noordkaap aan, waarna hij via Noorwegen en Denemarken terug fietst. Buiten de tijd van aankomst staat er niet veel vast. Heerlijk avontuurlijk zwerven op de fiets. Ik ga hem volgen. Niet alleen via een weblog maar ook via zijn GPS-Spot. Zeg maar een soort track & trace systeem waarmee de thuisblijver zijn voortgang op de kaart kan volgen.
In ons vorige clubblad stond de droom van Jelle Lugten; profrenner worden. Hij verhuisde er voor naar Frankrijk, maar leerde eerst Frans. Om hem heen zijn er twijfelaars. Wat ga je doen als het niet lukt? Moet je geen vak leren? Voor Jelle is dat plan B. Eerst plan A; renner worden. Als die droom geen werkelijkheid wordt ziet hij wel verder.
Inmiddels weten wij met z’n allen, dat zijn droom op die zondagmiddag van 28 februari wreed verstoord werd tijdens de Grand Prix de Rocheville - Souvenir Vietto-Gianello. Jelle in de hoofdrol in zijn eigen droom; een kopgroep van twee, waarvan hij de helft is. Jelle eindigt die middag op de slechts denkbare plek voor een renner: het ziekenhuis!! Onbevangen koersend wordt hij, gelijk een vlieg, geplet op de voorkant van een Franse auto. De rondemiss wordt vervangen door verpleegsters.
Een paar weken terug waren Bernd v.d. Berg en ik in het AZU op bezoek bij Jelle. Aan de muur van zijn kamer hangt een gele trui uit Parijs-Nice met de handtekening van Lars Boom. Tegenover zijn bed zijn heel veel kaarten geprikt. En in de hoek staat een fietsapparaatje. Verzetloos. Jelle is broodmager. Zijn altijd in de war zittende krullenbol heeft plaats gemaakt voor kort stekelhaar. De twinkeling in zijn ogen is er nog. En Jelle droomt nog steeds. Hoopt straks weer te kunnen fietsen. Maar eerst droomt hij er van de normale draad van het leven weer op te pakken.
En tja, soms vraag ik mij af hoe het de Fransoos vergaat, die de wielerdroom van Jelle zo bruut tegen het asfalt reed. Zou hij er nog wel eens zwetend wakker van worden? Slecht gedroomd!
30 April 2010 - 08:18
Kees:
Aftellen dan. Ben gisteren in het bureau tegen Gerard aangelopen. Tuurlijk over jou staan te kletsen. Leuk dat hij een stuk (voor jou een stukkie) met je mee fietst. -
30 April 2010 - 10:20
Jenny Groeneboer:
Hoi Cor, heel veel succes met je fietsreis. We gaan je vanuit Westland zeker volgen. Vergeet niet af en toe een foto te maken en als je je zelf er op zet moet je niet vergeten even vrolijk te kijken, anders dan denken we dat je het niet naar je zin hebt. Geniet ervan. Groetjes Jenny en Rene G. -
30 April 2010 - 12:25
Jan Jacob:
Cor,
Wat een onderneming. Lijkt me geweldig om dit te kunnen doen. Geniet er van.
Heel veel succes met je tocht.
Jan Jacob van der Kooij -
30 April 2010 - 17:27
Emmy:
Hallo Cor, ik wens je heel veel succes met je fietstocht. Wij vertrekken 27/5 naar de noordkaap en 20/6 zijn wij weer thuis.
Rond 8/6 zijn wij aan de Noordkaap. Ik ben heel benieuwd naar je verhalen.
groetjes Emmy -
02 Mei 2010 - 09:08
Axel:
Hoi Cor,
ook op deze manier je nog even suc6 wensen.
Geniet er van, veel plezier en geen (en als het niet anders kan, weinig) pech. -
02 Mei 2010 - 11:52
Rob Stricker:
hallo Cor,
ik wens je een goede reis toe.en geniet er maar van en laat ons ook mee genieten. -
02 Mei 2010 - 22:45
Marino En Eveline:
Hoi Oom Cor,
Was wel even benieuwd geworden naar de site die je aan ons had doorgemaild.
Wel een duidelijk reisverslag wat je hierboven heb beschreven en wat leuk dat we je nu dan ook via de GPS kunnen volgen.
We houden je zeker in de gaten via de mail en via de reisverslagen.
We wensen je veel plezier en succes met het fietsen.
liefs Marino en Eveline -
03 Mei 2010 - 07:34
Peter Van Dijk:
Hee Cor,
Fantastisch man!
Ik hou je in de gaten en leef een beetje met je mee. Wens je veel plezier en veel succes.
Je bent een kanjer.
In Bodegraven is altijd koffie en appelgebak. Hoi